Η εμπειρία ήταν μοναδική τόσο για τους φιλοξενούμενους όσο και για τους οικοδεσπότες, καθώς οι μαθητές/τριες των δύο σχολείων είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν από κοντά, να ανταλλάξουν απόψεις, να παίξουν, να διασκεδάσουν, να δημιουργήσουν ομαδικά εικαστικά έργα και να βιώσουν πολλές ακόμη κοινές εμπειρίες.
Στη διάρκεια της φιλοξενίας τα παιδιά της ΣΤ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Αρτάκης τραγούδησαν στους φίλους τους από την Ισπανία τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη υπό την καθοδήγηση της μουσικού του σχολείου Αναστασίας Σαμαλέκα, και χόρεψαν παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς που διδάχτηκαν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς από την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής κ. Μαρίνα Μητροκώτσα. Αντίστοιχα, τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί από την Ισπανία χόρεψαν και τραγούδησαν ισπανικά τραγούδια. Επίσης, οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν εδέσματα από την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, που ετοίμασαν οι μητέρες του Συλλόγου γονέων του σχολείου μας. Επίσης, ο σύλλογος γονέων πρόσφερε δώρα στα παιδιά και στις δασκάλες τους με χειροποίητα παραδοσιακά προϊόντα από την Αρτάκη.
Στη 2η μέρα της επίσκεψής τους, παιδιά και εκπαιδευτικοί από την Ισπανία ξεναγήθηκαν στη Νέα Αρτάκη, μαθαίνοντας την ιστορία της μέσα από τα μνημεία της πόλης. Αρχικά επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης και άκουσαν από τα παιδιά της Αρτάκης την ιστορία του Ναού. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές από την Ισπανία είχαν την ευκαιρία για πρώτη φορά να εισέλθουν και να γνωρίσουν από κοντά έναν Ορθόδοξο Χριστιανικό Ναό. Επόμενη στάση ήταν το μνημείο Βουδούρη, όπου έμαθαν το πώς η οικογένεια Βουδούρη συνδέθηκε με την ίδρυση της Νέας Αρτάκης. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το τουριστικό λιμάνι και την ιχθυόσκαλα με τα ψαροκάικα και έμαθαν για τη σημασία της αλιείας στην οικονομική ζωή της πόλης τόσο κατά το παρελθόν όσο και σήμερα. Ακολούθησε το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, όπου δόθηκε η αφορμή να μάθουν τα παιδιά για τον ηρωικό αγώνα των Αρτακηνών και όλων των Ελλήνων εναντίον των κατακτητών του Β΄ παγκόσμιου πολέμου. Στην επόμενη στάση τα παιδιά θαύμασαν το υπέροχο νέο μνημείο της Μικρασιάτισσας, και έμαθαν για το τραγικό γεγονός του ξεριζωμού των Αρτακηνών από την πατρογονική τους εστία το 1922. Τελευταίος σταθμός της ξενάγησης ήταν το μνημείο του Πολυτεχνείου, όπου τα Ισπανόπουλα άκουσαν για τον ηρωικό αγώνα των φοιτητών του Πολυτεχνείου εναντίον της επτάχρονης χούντας.
Μετά την επιστροφή στο σχολείο, οικοδεσπότες και φιλοξενούμενοι αντάλλαξαν μεταξύ τους δώρα, ενώ ο αποχαιρετισμός συνοδεύτηκε από ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές και με την υπόσχεση να ξανασυναντηθούν την επόμενη φορά στην Ισπανία!
(*Η φωτογράφιση έγινε με γονική συγκατάθεση)